woensdag 5 maart 2014

Dinsdag 4 maart


Na het startcollege van vorige week , kwam de plusgroep voor het eerst op Het Overbos bij elkaar. We hebben elkaar ( en de school) deze ochtend al een beetje beter leren kennen en gezien dat we weer een gezellige club bij elkaar hebben. Ook hebben we het gehad over wat voor soort opdrachten en werk we de komende tijd in de plusgroep gaan doen.  

Na de pauze, waarin er al weer lekker samen werd gespeeld, kregen we van Lisa onze eerste filosofie les. Zij legde uit dat het woord  filosofie is opgebouwd uit filos ( houden van) en sophia ( wijsheid) en daarom ook wel wijsbegeerte wordt genoemd. Filosofie is eigenlijk de “moeder”van alle wetenschap. Belangrijke filosofische vragen zijn bijvoorbeeld: “Waarom zijn wij er ?”en “Waarom is er iets en niet niets ?”. Antwoorden op die vragen kunnen worden gevonden door een gedachte-experiment ( doe je zelf) of een filosofisch gesprek ( doe je samen).

De les ging verder over het verschil tussen droom en werkelijkheid. Hoe weet je of je droomt of wakker bent ? Lisa las twee mooie verhalen voor om ons hierover aan het denken te zetten. Uiteindelijk ontdekten we dat wij als mens met onze “bril”naar de wereld kijken, maar is de wereld die wij zien wel de werkelijke wereld ?



 
Volgende week krijgen we een gastles van de moeder van Lana. We gaan aan de slag met een bowlingbal en chocozoenen ….!
Pluswerk voor 11 maart:
·         Naam bedenken voor de plusgroep
·         Verhaal maken volgens schrijfschema “vis” bij de writing prompt ( huis op rots)
Pluswerk voor 18 maart:
·         Opdracht bij les 1 ( blz. 13) uit  filosofieboekje 
·         Begin maken met productontwikkeling ( onderwerp kiezen en mindmap maken)
Writing prompt: huis op rots