dinsdag 28 januari 2014

Dinsdag 28 januari


Dinsdag 28 januari

 

Bij de denksleutel van vorige week ( bedenk manieren waarop je een stoel kunt verven zonder kwast) waren weer hele originele antwoorden bedacht. Een paar voorbeelden: met paintball geweren beschieten, met tape waar verf op zit beplakken, gekleurd licht op schijnen.

Emma demonstreerde nog haar uitvinding om geheime briefjes in de klas rond te laten gaan ( zie foto’s) en Marte had een lego filmpje gemaakt van een tijdmachine. Erg leuk gedaan !

 

In groepjes zijn we daarna verder gegaan aan onze keukenpapiertest. De testen voor stevigheid, absorberend vermogen en scheurgemak werden bedacht en uitgevoerd met allerlei materialen naar keuze ( maatbekers, spuiten, brievenweger, keukenweegschaal , meetlint etc.) . Soms bleken de testen niet helemaal te voldoen en moesten deze worden aangepast. Iedereen was druk bezig en dat leverde ook vaak mooie discussies op. Het keukenpapier van Lotus en van AH kwamen steeds goed uit de tests. Deze werden de “beste keus”. Om de “beste koop” te bepalen werd uitgerekend wat het papier per velletje kostte. Aangezien het AH keukenpapier goedkoper was, werd dit de “beste koop”. Tijdens de evaluatie van deze opdracht bleek dat we hebben geleerd goede testen te kunnen bedenken en deze indien nodig uit te breiden of aan te passen. Verder hebben we besproken dat als je iets wilt kopen en dit artikel is getest, het altijd goed is kritisch te kijken naar de test of de mening van anderen.









 

De sommen met binaire getallen waren heel goed gemaakt. Het was mooi om te zien dat iedereen de uitdaging aandurfde om zelfs de lastigste sommen te proberen. Vandaag hebben we naar een andere codering gekeken die computers kunnen lezen, namelijk streepjescodes (http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20051031_streepjescode01) . Hiermee gaan de kinderen de komende week aan de slag in het pluswerk.

Tot slot kwam uit de vragenbus deze keer de vraag van Emma: “Waarom worden bananen  geel ?” Ivo heeft deze vraag met behulp van de groep proberen op te lossen. Niet alleen bespraken we de kleur van de banaan, maar ook welke gevolgen het eten van veel bananen kan hebben op je gezondheid. Weer heel leerzaam.

 

Pluswerk voor 4 februari:

·         Denksleutel : combinatiesleutel

·         Opdracht streepjescode