woensdag 26 maart 2014

Dinsdag 25 maart


Alle kinderen hebben inmiddels een onderwerp bedacht voor hun productontwikkeling. Deze ochtend hebben we met elkaar goede vragen bedacht op het niveau van onthouden en begrijpen. Als pluswerk hierbij gaan de kinderen de komende twee weken informatie verzamelen en deze vragen te kunnen beantwoorden. Ook moeten ze bijhouden welke bronnen ze hebben gebruikt.

Via Twitter ben ik benaderd door iemand die bijzondere sudoku’s ( calculodoku’s) maakt voor plusgroepen. Zijn vraag was of onze groep zijn sudoku’s wilde uitproberen. Eerst hebben we samen een gewone sudoku bekeken en gezien hoe je die op zou kunnen lossen. Daarna begonnen we aan een calculodoku, best pittig maar ook verslavend. De calculodoku mag als pluswerk mee naar school, maar ook mee naar huis om samen met iemand die goed is in het oplossen van sudoku’s op te lossen.

Na de pauze kregen we les 3 van filosofie van Lisa. Deze keer was het onderwerp: “ Wie ben jij ? Wat maakt jou tot wie je bent ? De kinderen hadden een kleuterfoto meegenomen en beantwoordden de volgende vragen:

·         Hoe weet je dat jij het bent die op de foto staat ?

·         Ben je nu nog dezelfde als op de foto ?

·         Kan je het moment waarop de foto werd gemaakt nog herinneren?

·         Blijven herinneringen altijd hetzelfde ?

·         Waar blijven herinneringen als je ze bent vergeten ?

·         Maken herinneringen je tot wat je bent ?

Vervolgens bekeken we een gedeelte van een aflevering van “ Dus ik ben” ( te bekijken op : http://www.npo.nl/dus-ik-ben-jr/11-11-2012/VPWON_1172948 ).

Daarna bespraken we nog in een filosofisch gesprek wat gedachten  zijn. Kan je gedachten hebben zonder taal ? Of zijn het alleen beelden of filmpjes ?

Op 8 april krijgen we les 4, die gaat over het verschil tussen mens en dier.

Pluswerk voor 8 april:

  1. Productontwikkeling . Bij vraag 1 en 2 ( onthouden en begrijpen ) info zoeken , antwoorden en bronnen noteren.
  2. Writing prompt : opengeknipte weg
  3. Calculodoku
 
OP 1 APRIL IS ER GEEN PLUSGROEP I.V.M. DE VRIJE DAG VOOR DE SCHOLEN UIT BRIELLE EN VIERPOLDERS !!! DE VOLGENDE PLUSGROEPBIJEENKOMST IS DUS PAS WEER OP 8 APRIL.