dinsdag 30 september 2014

Dinsdag 30 september 2014



Toeval of niet ? Deze week stonden in de Volkskrant twee artikelen die naadloos aansloten bij ons pluswerk over zuinig omgaan met water. Het eerste artikel http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3754025/2014/09/24/Watercrisis-in-Brazilie-miljoenenstad-Sao-Paulo-zonder-water.dhtml gaat over de watercrisis in Sao Paulo. Door aanhoudende droogte en/of lekkende waterleidingen zitten de mensen daar regelmatig zonder water en moeten er dus heel zuinig mee omgaan. Zo vangen ze bijvoorbeeld douchewater op om later het toilet mee door te spoelen. Het tweede artikel http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3757778/2014/09/27/Nieuwe-fase-in-opdroging-Aralmeer-oostelijk-bekken-verdwenen.dhtml gaat over het ( door menselijke activiteiten) droogvallen van bijna het gehele Aralmeer en de gevolgen daarvan. Hoe wij zuinig met water kunnen omgaan hebben Julian en Ivar in een mooie tekst op een bekend liedje duidelijk gemaakt ( zie bijlage)






De kinderen hebben met hun leerkrachten besproken wanneer ze in hun eigen groep aan hun pluswerk kunnen werken. Hier aan daar kunnen de afspraken nog wat preciezer worden omschreven, zodat het voor iedereen duidelijk is welke momenten zijn gereserveerd voor het pluswerk. Komt vast helemaal goed !

Vandaag zijn we begonnen met een PGO opdracht ( probleem gestuurd onderwijs). Het probleem in deze opdracht: huisdieren die niet voldoende bewegingsruimte hebben. In 6 stappen gaan we proberen hiervoor een oplossing te bedenken. Uiteraard een oplossing die nu nog niet bestaat, dus heel vernieuwend.

Ook hebben we nagedacht over wat creativiteit nu precies is. En kregen de kinderen de opdracht mee om dit in hun eigen woorden te beschrijven en te bedenken wat er zou gebeuren wanneer we op een ochtend wakker worden en er geen mens meer creatief is.




Om de kinderen te helpen bij het plannen van hun pluswerk hebben ze een speciaal planformulier gekregen. Hierin kunnen ze wekelijks inplannen op welke dagen ze aan welke opdrachten van het pluswerk gaan werken. Uiteraard evalueren we elke dinsdag hoe het plannen en ” je aan de planning houden” is verlopen.



Pluswerk voor 7 oktober:
1)      Stap 1 van de PGO opdracht “huisdier in beweging”. Bedenk voor welk huisdier je de oplossing gaat bedenken. Vul aan wat je al weet en wat je nog te weten moet komen. Ga op zoek naar de antwoorden op de onderwerpen die je nog te weten moet komen.
2)      Opdracht creativiteitsuitval. Beschrijf wat volgens jou creativiteit is en wat er volgens jou zou gebeuren als iedereen zijn creativiteit verliest.

Het lijkt er op dat naast het duikel- en klimrek deze periode het voetballen heel populair is. Kinderen moeten wel zelf een bal meenemen.