dinsdag 25 november 2014

Dinsdag 25 november 2014



De opdracht “boom der nieuwsgierigheid” heeft bij de meeste kinderen al aardig vorm gekregen. Mooie onderwerpen zijn gekozen en hierover wordt elke week een stukje gemaakt voor het uiteindelijke werkstuk. Aan de Japanse puzzels is ook weer hard gewerkt. De juf van Ingeborg kende een app waarmee de Japanse puzzel, op verschillende niveaus, op tablet of telefoon kan worden geoefend. Super goede tip ! Wij gingen op zoek en kwamen de volgende apps tegen voor Apple:  conceptis Pic-a-Pix, Logic Pic en Let’s IQ Nonogram. En ook voor Android: Nonograms Katana, Nemonemo picross, Logic pic en Graphilogic.  
 
Een groot deel van de ochtend hebben we besteed aan het leren spelen van het spel Pixel. Vervolgens hebben we in twee- en later in viertallen bedacht hoe we een PIxeltoernooi binnen de plusgroep kunnen organiseren. Dit hebben we verder uitgewerkt en de komende drie weken spelen we in de plusgroep verschillende rondes van het toernooi. Op 16 december zullen we de winnaars bekend maken. Het overleggen in de groepjes ging opvallend goed. Er werd goed naar elkaar geluisterd, iedereen was betrokken en er werd met schema’s gewerkt om de plannen te verduidelijken. Voor wie het spel Pixel niet kent, informatie is te vinden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Pixel_%28spel%29




Tot slot hebben we de rood-geel-blauw opdracht gedaan. Iedereen bedacht drie bijvoeglijke naamwoorden en schreef die op drie rode kaartjes, drie keer de stam van een werkwoord op drie gele kaartjes en drie voorwerpen ( zelfstandige naamwoorden) op blauwe kaartjes. Vervolgens werden alle kaartjes door elkaar gehusseld en trok iedereen één rood , één geel en één blauw kaartje. Wanneer je die kaartjes achter elkaar legt ( rood-geel-blauw), krijg je een heel raar ding. Bijvoorbeeld een “snotterige ren etui” of een “paarse zwaai bowlingbal”. De opdracht daarbij is: teken, knutsel, beschrijf ( in verhaal of stripverhaal o.i.d.) het voorwerp. Ik ben heel benieuwd want er zaten een paar hele aparte voorwerpen bij !

Pluswerk voor 2 december:
1.       Maak hoofdstuk 2 van de boom der nieuwsgierigheid
2.       Maak de rood-geel-blauw opdracht
3.       Probeer apps uit om Japanse puzzels te oefenen